sekmadienis, birželio 03, 2018

Kaimo šviesuoliui Karklinių gyventojai dėkingi už parką

Eglė Kviesulaitienė, Vilkaviškio krašto laikraštis „Santaka“


83-ečius gyvenimo metus skaičiuojančiam Jurgiui Tekoriui sveikatos ir jėgų galima tik pavydėti.

Solidaus amžiaus vyras prižiūri savo bityną, mina pedalus dviračių žygiuose, o šeštadienio vakarą, kai daugelis trins sofas prie televizorių, keliaus į 15 km naktinį pėsčiųjų žygį Vištytyje. 

Užgrūdino gyvenimas 

Už puikią sveikatą ir jėgas J. Tekorius tvirtina esąs dėkingas savo bitelėms, nešančioms tikrą gyvybės eliksyrą bei Tautinio atgimimo ąžuolynui, kuriame pasisemia stiprybės. Žinoma, ir per daugiau nei aštuonis dešimtmečius grūdinusiam gyvenimui, nuo jaunystės propaguotam sportui bei aktyviam būdui, neleidžiančiam snausti ant sofutės, o vedančiam smalsumo ir pažinimo keliu. 

Dar paslapčia Jurgis išduoda, kad kas rytą apsitrina šaltu vandeniu, nes taip grūdintis įpratęs nuo tada, kai teko tarnauti sovietų armijoje šaltojoje Karelijoje. Tačiau ten jauni vyrai sniegu kūną trynėsi ne grūdindamiesi, o dėl higienos, mat praustis nebuvo kur. 

Jurgis juokiasi, kad kietą, kovoti už savo tiesą ir nenusileisti linkusį charakterį išugdė anų laikų auklėjimas. Mat beržinės košės tekdavo paragauti gan dažnai, o jos gavus nepelnytai kildavo noras protestuoti. 

Anksti pradinę mokyklą, karo metais įsikūrusią Tekorių namuose, pradėjusiam lankyti Jurgiui kliūdavo ir už kitų vaikų nuodėmes, mat klasėje jis buvo jauniausias ir mažiausias. Tačiau nuo tų laikų, kai gyveno medžiais apaugusioje sodyboje, Jurgis itin pamilo gamtą. O medžiai jam tapo istorinės atminties ir amžinybės simboliu. 

Prisimena tarnybą 

Šis jausmas atgimė ir tarnaujant armijoje, Komijos Respublikoje (Rusijos Federacija), kurios 70 proc. ploto apaugę miškais, o gamtos peizažas daug įdomesnis nei Lietuvoje. 

Laikus iš sovietų armijos J. Tekorius prisimena itin spalvingai, mat tuometiniai nuotykiai galėjo jo gyvenimą pakreipti visai kita vaga, nes šeštajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje galėjai už bet kokią smulkmeną atsidurti pas baltąsias meškas. 

Tuomet išsiprašęs atostogų slaugyti sunkiai sergančios motinos ir laiku negrįžęs, Jurgis buvo apkaltintas dezertyravimu, kas tais laikais grėsė kalėjimu. Tačiau į tarnybą lietuvis negrįžo ne savo noru, o pats susirgęs pleuritu ir į Marijampolės ligoninę atgulęs dviem mėnesiams. 

Tačiau vietinio karinio komisariato vadas nepatikėjo medikų pristatyta pažyma apie Jurgio sveikatą, mat buvo įsitikinęs, kad kareivis, norėdamas ilgiau paatostogauti, ją gavo per „blatą“. Todėl į karinį dalinį, kuriame tarnavo lietuvis, vietinis kariškis nepranešė.

Dėl to kilo didelis triukšmas, buvo paskelbta paieška, o Jurgis apkaltintas dezertyravimu. Tačiau kai paaiškėjo, kad lietuvis iš tiesų guli ligoninėje, atsakyti už šį nesusipratimą teko vietinio karinio komisariato vadui. Jam buvo pareikštas papeikimas, o Jurgio atsiprašyta. 

Išgarsino parkas 

Po tarnybos armijoje Jurgis įgijo agronomo-zootechniko specialybę Marijampolės technikume ir pradėjo kopti karjeros laiptais. Įsidarbinęs zootechniku tarybiniame ūkyje, netrukus tapo kito kolūkio pirmininku. Mokslus baigusių žmonių tuo metu buvo nedaug, tad gerus specialistus rajono valdžia gerbė. 

Tačiau labiausiai J. Tekorių savame krašte išgarsino ne pareigos, o parkas, kurį net siūlyta pavadinti Jurgio Tekoriaus vardu. Kai tuometinis kolūkio pirmininkas, žinojęs apie Jurgio meilę medžiams, paklausė, ar sugebėsiąs užveisti Karkliniuose parką, J. Tekorius nesuabejojo, tik paprašė projekto ir talkos. Kaip tik tuo metu studijas buvo bebaigiąs kraštovaizdžio architektas Vytautas Lekešius. Jo diplominiu darbu ir tapo parko projektas. 

Iš tuometinės Melioracijos ir statybos valdybos pasiskolinęs prie traktoriaus kabinamą grąžtą, J. Tekorius į talką sukvietė visą kaimą. Visas būsimo parko plotas buvo išsiskirstytas: traktorininkai gavo vieną kraštą, vairuotojai – kitą. Savo plotus sodino ir melžėjos, šėrikai, laukininkystės darbininkai, pensininkai, kt. 

J. Tekorius prisimena žingsniais matavęs atstumus ir rodęs, kur gręžti duobes medeliams, kaip juos sodinti ir kt. Visas didžiulis parkas buvo apsodintas per kelias valandas. Per tris dešimtmečius medžiai suaugo ir dabar parkas tapo žmonių atokvėpio, laisvalaikio praleidimo vieta. 

Veiklos netrūksta 

Netrukus J. Tekoriaus pagalbos buvo paprašyta kuriant Lietuvos tautinio atgimimo ąžuolyną Basanavičynėje. Savo parku pagarsėjęs karkliniškis tapo Tautinio atgimimo ąžuolyno draugijos nariu ir be galo pamilo Basanavičynės ąžuolus, kuriuos nuolat aplanko, savanoriškai prižiūri savo bei įvairių politikų, Kovo 11-osios akto signatarų ar net prezidentų sodintus medelius. 

Paprašytas Jono Mačio J. Tekorius dalyvavo ir kuriant Sąjūdžio skyrių mūsų rajone, buvo tarp tų, kurie organizavo mitingus ir šaukė tautą į laisvę. Vis dėlto vėliau principingas karkliniškis atšlijo nuo pagrindinės grupės pasipiktinęs, kad tarp didžiųjų laisvės šauklių yra nemažai persivertėlių ir prisitaikėlių, kurie linkę teisti kitus, pamiršdami save. 

Tačiau visuomeninės veiklos Jurgis nepaliko. Jos turi apsčiai ir dabar. Sumanęs vis dar kokį medį parausvėj pasodina, eilėraštį ar filosofinę mintį renginyje perskaito. Turi per tris dešimtis ligotų vienišų senų laikų pažįstamų ar kraštui nusipelniusių žmonių, kuriuos lanko ir bendrauja, kasdien skaito knygas ir žymisi įdomias mintis. 

O šiuo metu ruošiasi kurso susitikimui, kuris dabar jau vyksta kasmet. Mat buvę bendramoksliai pastebėjo, kad atšventus technikumo baigimo penkiasdešimtmetį draugų gretos ėmė retėti. Tad nutarta skubėti gyventi ir bendrauti. To Karklinių kaimo šviesuolis linkėtų ir „Santakos“ skaitytojams. 

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Laba diena jums, čia yra greita, tik tuo atveju, jei jums labai reikalingas patikimas burtų ratukas, kuris padėtų atgaivinti jūsų subyrėjusius santykius, yra tikrai universalus, atjaučiantis ir patikimas, kai kalbama apie burtus. „Egwali“ rašybos namai yra tinkamas pasirinkimas jums. Susisiekite ir paaiškinkite jam, ir aš galiu jus patikinti, kad visa kita bus visiška magija, mano meilės gyvenimas buvo ties žlugimo riba, kol įsakiau meilės kerams, kol buvo tinkamai laikomasi visų numatytų procedūrų, kad būtų užtikrinta, jog tai puikiai veikia. Šiandien esu gyvas liudininkas, kad daktaro Egwali burtų magija veikia be jokių pagrįstų abejonių, todėl aš naudoju visas terpes, norėdamas pranešti pasauliui apie šį puikų burtų daktarą, kuris sugrąžino ramybę ir vienybę mano namuose. Kalbėkis su juo šiandien ir jūsų emocinės nesėkmės bus visiškai išnaikintos.
Pasiekite jį šiais kontaktais!

„WhatsApp“: +2348122948392
Kurjeris: dregwalispellbinder@gmail.com

Anonymous rašė...

Visiems, kurie skaito tai, turite tikėti ir būti pozityviai nusiteikę, nes veikia didesnės jėgos, nei galite įsivaizduoti. Tai pagerės, kai tikėsite ir atitinkamai elgsitės, tada kiekviena jūsų situacija pagerės, nesvarbu, ar tai numatėte, ar ne. Po susitikimo su daktaru EGWALI aš sutvarkiau daiktus su savo sutuoktiniu. Mano sąjungą sužlugdė kai kurios nematytos jėgos, nežinojusios, kad mano santuoka buvo pagrindinis tikslas, mes turėjome nuolatinių problemų, kurių neišsprendėme, tačiau viskas buvo atnaujinta po to, kai atvyko DR EGWALI, nes esame laimingi ir gyvename taikiai, be jokios abejonės, labai rekomenduoju tiems, kuriems reikia geras burtas veikia, jis tikrai yra patikimas bet kokioms problemoms, su kuriomis susiduriate, nesvarbu, ar tai meilė, apsauga, pinigai ar psichinės galios. Rašykite jam el. Paštu Dregwalispellbinder@gmail.com arba „Viber“/ „WhatsApp“ +2348122948392

Anonymous rašė...

Šiandien dauguma žmonių patiria skausmą įvairiuose santykiuose, nes sunku paleisti tikrąją meilę, kartais apsimetame, kad viskas gerai, bet taip nėra. Norėdami turėti mylimą žmogų, mes taip pat stengiamės rasti džiaugsmą ir laimę per ryšį, kurį sukūrėte per daugelį metų. Dr Egwali yra čia, kad padėtų sudaužytoms širdims, nes savo galingais meilės burtais jis sugeba atkurti meilės gyvenimą, kurio beveik nebeliko, kaip aš bandžiau ir manau, kad esu to liudininkas. gyvas šiandien. Rekomenduoju žmonėms, turintiems panašių santykių ar santuokos traumų, kuo greičiau susisiekti su juo „WhatsApp“ telefonu +2348122948392 arba per
Paštu /dregwalispellbinder@gmail.com

Anonymous rašė...

Aš labai didžiuojuosi ir džiaugiuosi galėdamas čia dalintis šiuo nuostabiu, nuostabiu ir nepaprastu liudijimu, tiesiog negaliu patikėti, kad mano buvęs žmogus yra čia su manimi, maldaujantis už visus savo blogus darbus, pasakojantis, kaip jis visą laiką jautėsi tuščias jis buvo toli, paliko mane ir mane labai įskaudino po skyrybų, įvykusių prieš kelis mėnesius. Ir visas šis stebuklas įvyko iškart po to, kai paprašiau daktaro EGWALI pagalbos, šiandien esu laimingiausia moteris pasaulyje, sakyčiau, kad vėl turėčiau šalia savo buvusįjį. Tai stebuklas man ir mano šeimai, ir amžinas malonumas bei linksmumas. Dabar esu tokia laiminga ir nežinau, kaip išreikšti savo dėkingumą ir dėkingumą daktarui EGWALI. Aš labai rekomenduoju jį, jei jums reikia skubios pagalbos, nes tai garantuota, patikėkite manimi.
Siųskite jam el. Laišką šiandien /dregwalispellhome@gmail.com arba per
„WhatsApp“: +2348122948392

Anonymous rašė...

Šiandien dauguma žmonių patiria skausmą įvairiuose santykiuose, nes sunku paleisti tikrąją meilę, kartais apsimetame, kad viskas gerai, bet taip nėra. Norėdami turėti mylimą žmogų, mes taip pat stengiamės rasti džiaugsmą ir laimę per ryšį, kurį sukūrėte per daugelį metų. Dr Egwali yra čia, kad padėtų sudaužytoms širdims, nes savo galingais meilės burtais jis sugeba atkurti meilės gyvenimą, kurio beveik nebeliko, kaip aš bandžiau ir manau, kad esu to liudininkas. gyvas šiandien. Aš rekomenduoju žmonėms, turintiems panašių santykių ar santuokos traumų, susisiekti su juo, jis yra grynas ir teisėtas, pasitikėkite manimi. „WhatsApp“ adresu +2348122948392 arba per
Paštu /dregwalispellbinder@gmail.com

Anonimiškas rašė...

Po vedybų mano gyvenimas tapo labai sunkus, vyras pradėjo vytis kitas moteris, nes po metų laukimo nedaviau jam vaikų. Mačiau, kaip mano santuoka subyrėjo. Aš padariau viską, kas įmanoma, kad pakeisčiau situaciją, bet niekas nepadėjo, kol nesutikau daktaro Makha, dvasinio gydytojo. Dr Makha išgelbėjo mano gyvybę ir santuoką. dabar turiu 2 vaikus. Esu dėkingas daktarui Makhai, todėl palieku savo atsiliepimus visiems, kurie turi santuokos ir vaisingumo problemų. KONTAKTAS

📧paštas: makharituals@gmail.com
Whatsapp: +1(815)564-3618