ketvirtadienis, vasario 02, 2017

Karkliniškiai šimtmečius gyveno apsupti musulmonų

Antkapis Vinkšnupių totorių kapinėse
Šiais laikais esti begalė neteisingų mitų ir stereotipų apie Islamą ir musulmonus. Neabejotinai prie to prisideda šiuo metu pasaulyje vykstantys įvykiai bei juo nušviečianti žiniasklaida, deja, kartais ne pačiomis gražiausiomis spalvomis. Tačiau ar dėl skaudžių įvykių kalta religija ir ją išpažįstantys žmonės?

Psichologai pastebi, kad žmonės dažnai yra linkę savo sąmonėje susikurti netikslius, dažnai juos pačius bauginančius vaizdinius apie tam tikrus dalykus vien tik dėl to, kad jų nepažįsta ir žinios apie juos yra tik fragmentiškos.

O štai mūsų protėviai keletą amžių puikiai sugyveno su Islamą išpažįstančiais žmonėmis, su jais bendravo, stebėjo jų šventes, religines apeigas.

Ar žinojote, kad kadaise aplink Karklinius keletą amžių gyveno ne viena musulmonų šeima?


1663 metais Lietuvos didysis kunigaikštis Jonas Kazimieras totorių kariams už nuopelnus kare Alytaus ekonomijoje padovanojo žemės valdas Vinkšnupiuose, Vilkabaliuose, Piliakalniuose, Patilčiuose, Parausiuose ir kitose Vilkaviškio rajono vietovėse.

Vinkšnupiuose totoriai pasistatė savo maldos namus – mečetę. Taip pat yra manoma, kad šioje vietovėje kadaise galėjo gyventi garsus totorių karo vadas Temis Tuhanas Bėjus.  Vienas iš jo palikuonių vedė vietos dvarininkaitę lietuvaitę Baranauskaitę. Po šių vedybų jo įpėdiniai gavo Tuhan Baranauskų pavardę.


Dabar Vinkšnupiai, esantys Bartninkų seniūnijoje garsėja didžiausiomis išlikusiomis totorių kapinėmis Lietuvoje.

O štai, keletas kilometrų nuo Karklinių, Patilčių dvare ilgą laiką, nuo XVII amžiaus šeiminkavo totoriai. Žinoma, kad 1784 m. savininku buvo totorius Baranauskas. Dar ir dabar vakarinėje kelio Patilčiai – Degučiai pusėje plyti gražiai sutvarkytos totorių kapinės. Galbūt jose yra palaidoti pirmieji Patilčių dvaro šeimininkai?

Vinkšnupių mečetė, dail. K. Guralskis
Vinkšnupių totorių kapinės

4 komentarai:

Unknown rašė...

noreciau pataisyti autoriu kad siuo metu kapines esancios Patilciu kaime, kurias minite savo straipsnyje, yra sutvarkytos ir lankytinos.

Adas Viliušis rašė...

Ačiū labai pataisysime! Pataisysime, seniai buvau :) Beje, gal turite nuotraukų?

Unknown rašė...

ne nuotrauku neturiu, bet daznai pravaziuoju pro ta vieta
, galesiu padaryti

Adas Viliušis rašė...

Labai ačiū :)