trečiadienis, balandžio 26, 2017

Suvalkų koridorius – potenciali karinio konflikto zona, akylai stebima Putino

Straipsnio autorius Benediktas Brukas (Benedict Brook), news.com.au naujienų portalas; iš anglų kalbos vertė Adas Viliušis

Suvalkų koridorius – viena pažeidžiamiausių NATO teritorijų, iš vakarų ir rytų apsupta Putinui pavaldžiomis žemėmis.
Tai – vienas ramiausių Europos kampelių. Tvarkingomis šio krašto gyvenvietėmis, ežerų pašonėmis ir pro beveik žmonių nepaliestas ąžuolų bei eglių giraites vinguriuoja tylūs provincijos keliukai.

Vis dėlto pasak gynybos ekspertų, tikėtina, kad šis taikus žemės lopinėlis, esantis Europos Sąjungos teritorijoje, ateityje gali virsti karinių veiksmų tarp Rusijos ir JAV zona.

Strateginių reikalų analitikai netgi prabilo apie štai kokį galimo konflikto scenarijų: įsidrąsinusi Rusija, siekdama nuo savo teritorijos atitolinti Vašingtono vadovaujamą NATO karinį aljansą ant šio izoliuoto regiono numeta branduolinį ginklą.

Suvalkų koridoriumi vadinamas 80-ties kilometrų ilgio, sunkiai apginamas lygumų ruožas yra išsidėstęs Lenkijos-Lietuvos pasienyje.

Tai – vienintelė sausumos teritorija, jungianti ES, NATO nares Lietuvą, Latviją ir Estiją su kitomis Europos šalimis-sąjungininkėmis.

Iš abiejų pusių Suvalkų koridorių supa Putinui pavaldžios teritorijos. Iš vakarų – Rusijos Kaliningrado sritis, „nuo galvos iki kojų“ apginkluota branduolinėmis raketomis, tuo tarpu iš rytų – Kremliui ištikima sąjungininkė Baltarusija. NATO aljansui ir jo narėms Baltijos valstybėms tai tarsi siauras, pavojingas plyšys tarp dviejų stambių girnų.

„Šį regioną nesunku užimti. Rusija turi labai galingas pajėgas, dislokuotas Kaliningrade, o pasitelkus Baltarusijos kariuomenę Suvalkų koridorių greitai galima uždaryti“, – news.com.au portalui pasakojo Australijos Curtin universitete dirbantis Rusijos strateginės gynybos ekspertas Aleksejus Muravjovas (Alexy Muraviev).

Dar 2015 metais JAV generolas leitenantas Benas Hodžesas (Ben Hodges), vadovaujantis amerikiečių daliniams, dislokuotiems Europoje, pabandė įsivaizduoti panašų scenarijų, kuomet Maskva uždaro Suvalkų koridorių, prisidengdama karinėmis pratybomis.

„Abiejose koridoriaus pusėse dislokuota tūkstančiai rusų karių, tad yra tikimybė, kad jų pratybos gali peraugti į realius karinius veiksmus. Dėl to ir nerimaujame.“

Iš tikrųjų, apsiginklavus Rusijai šis regionas yra tapęs viena labiausiai militarizuotų vietų visoje Europoje.
Australijos nacionalinio universiteto strateginių studijų profesorius emeritas Polas Dibas (Paul Dibb) sakė, kad Rusija negali susitaikyti su Vakarų vykdoma karine ekspansija Maskvos pašonėje.

„Buvusios Sovietų Sąjungos žlugimą Putinas laiko didžiausia praėjusio amžiaus geopolitine katastrofa. Manau, kad po Šaltojo karo susilpnėjusią Rusiją erzina NATO aljanso teritorijos ekspansija buvusios Sovietų Sąjungos stratosferoje, – teigė profesorius.
 
Rusijos prezidentas Vladimias Putinas. (AFP nuotr.)
Visas straipsnis pasiekiamas anglų kalba www.news.com.au

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Po vedybų mano gyvenimas tapo labai sunkus, vyras pradėjo vytis kitas moteris, nes po metų laukimo nedaviau jam vaikų. Mačiau, kaip mano santuoka subyrėjo. Aš padariau viską, kas įmanoma, kad pakeisčiau situaciją, bet niekas nepadėjo, kol nesutikau daktaro Makha, dvasinio gydytojo. Dr Makha išgelbėjo mano gyvybę ir santuoką. dabar turiu 2 vaikus. Esu dėkingas daktarui Makhai, todėl palieku savo atsiliepimus visiems, kurie turi santuokos ir vaisingumo problemų. KONTAKTAS

📧paštas: makharituals@gmail.com
Whatsapp: +1(815)564-3618