ketvirtadienis, sausio 26, 2017

Su Bibliotekų metais atgimė ir biblioteka

Straipsnio autorė Karklinių kaimo gyventoja Regina Mineikienė

Mano visas gyve nimas prabėgo Karklinių kaime. Aš biblioteką mačiau vaiko, o dabar stebiu suaugusiojo akimis. Kokia šiandien ji yra pa sikeitusi! Daug įdomybių atnešė praėjusieji Bibliotekų metai.

Daug metų bibliotekoje dirbo Marytė Čirvinskienė. Ji gerai pažinojo visus skaitytojus, žinojo jų mėgiamus rašytojus, rekomenduodavo vertą perskaityti literatūrą. Šiandien į biblioteką galiu ateiti ne tik pasiimti knygos, paskaityti laikraščio, bet ir prisėsti prie kompiuterio. Bibliotekoje dirba nauja jauna darbuotoja Neringa Jankauskienė. Ji pamokė, kaip naudotis kompiuteriu, rasti informacijos internete, panaršyti „Facebook‘e“. 

Kai tik biblioteka gauna naujų knygų, N. Jankauskienė kviečiasi visus jų vartyti, domėtis, pati jas pristato, o vaikiškas knygas pristatyti kviečiasi pačius mažuosius. Taip ji skatina vaikų smalsumą, drąsina juos skaityti ir reikšti savo nuomonę. Dažnai matau vaikus bibliotekoje. Kartais jie čia ruošia pamokas, ieško informacijos, o kar tais tiesiog juokauja, kalbasi, geria arbatą. 

Bibliotekininkė kartu su vaikais pastatė vaidinimą, kurį parodė „Vaikų Velykėlių“ renginyje, padrąsino juos ir padėjo suorganizuoti „Karklinių talentų“ šventę, o neseniai kartu su savo aktyviausiais skaitytojais Smilte, Aurimu ir Laura kvietė prisiminti advento papročius, burtus. Turėjome galimybę pasigaminti žaisliuką eglutei, pasimokyti pinti vainikus. Į namus parsinešiau ne tik vainiką, bet ir nuoširdaus bendravimo šilumą. Bibliotekoje to niekada nestinga. Dažnai lankausi čia vykstančiuose renginiuose. O jų būta tikrai nemažai.

Bibliotekininkė Neringa Jankauskienė (dešinėje) vaikams surengė susitikimą su knygų „Meškių istorijos“ ir „Drambliai ėjo į svečius“ autore rašytoja Evelina Daciūte ir dailininke Inga Dagile.

Minėdami Pasaulinę sveikatos dieną rinkomės pasiklausyti sveikatos specialistės paskaitos apie arbatos ir vandens naudą organizmui. Degustavome arbatas, dalijomės patirtimi. Daug bibliotekininkės paruoštų skaitovų skaitė eiles įvairiuose renginiuose. Gerų emocijų sukėlė vaikų, moterų skaitomi žodžiai ir mintys Motinos dienos šventėje. Skaičiau ir aš savo kūrybos eiles romansų bei poezijos vakare „Rudenį kalbėkim apie meilę...“. 

Didelį įspūdį paliko Šiaurės šalių bibliotekų savaitės renginiai. Žvakių šviesoje skaityta suomių rašytojos E. Itarantos romano „Vandens skonis“ ištrauka paskatino susimąstyti apie ateitį, domėtis Šiaurės šalių gyvenimu. Niekad nebūčiau susidomėjusi ir šių šalių patiekalais, jei mūsų bibliotekininkė nebūtų davusi suomiškų, norvegiškų, daniškų, švediškų patiekalų receotų ir rekomendavusi pasigaminti, paskanauti, atsinešus į vakarinius skaitymus. 

O koks renginys suorganizuotas mažiesiems! Buvo ne tik skaitoma balsu, bet vaidinama. Tarsi atgimė knygos „Garmano vasara“ veikėjai. Čia svečiavosi trys tetulės, mama, tėtis ir pats Garmanas. Vaikai klausė ir žiūrėjo net išsižioję. Tai ne vienintelis renginys, kuriame dalyvavo Keturvalakių mokyklos-daugiafunkcio centro ikimokyklinukai ir priešmokyklinukai. Jie dažni bibliotekos lankytojai. Kartu su mokyklos bibliotekininke dalyvavo mini projekte, skirtame Knygos dienai. Visa mažųjų bendruomenė kartu su tėveliais, seneliais sukūrė grupės knygas, kurias ir šiandien galima vartyti bibliotekoje. 

Bibliotekininkė ne tik pati rengia rytmečius vaikams, juose drauge žaidžia, vaidina, skaito, bet pasikviečia ir svečių. Vaikus yra aplankiusi rašytoja E. Daciūtė, poetė Z. Gaižauskaitė. Suaugusieji irgi nelieka nuskriausti. Pavasarį klausėmės poečių Eglės Miliušytės ir Virginijos Kuzmickienės eilių, o rudenį – romano „Moters iš raudonos Audi“ autorės Birutės Jakučionytės. 

Neringa su kaimo jaunimo atstove Virginija ir Karklinių kaimo tinklaraščio administratoriumi Adu padovanojo Ugdymo plėtotės cent ro lai mė tą pri zą – A.Varanausko paskaitą. O kiek parodų surengta, kiek švenčių skambiu, gražiu žodžiu paminėta. Manau, kad ir toliau mūsų bibliotekoje šurmuliuos vaikai ir suaugusieji, o nenuilstanti bibliotekininkė mus džiugins savo idėjomis ir darbais.

Džiaugiuosi už visus skaitytojus, kad turime tokią mielą, nuoširdžią darbuotoją, kuri mums negaili nei savo laiko, nei patarimų.

Straipsnio šaltinis www.santaka.info

Komentarų nėra: